Головна\Події\Книжковий ринок

Події

31.08.2010|16:43|Буквоїд

Британські автори відстоюють свої шість «бібліотечних» пенсів

Майже чотири тисячі літераторів Великобританії підписали петицію проти скорочення бюджету програми, за якою автори отримують відрахування за книги, доступні читачам у бібліотеках країни.

Топ-книги від Yakaboo
  • Элизабет Гилберт. Есть, молиться, любить
  • Джон Грэй. Мужчины с Марса, женщины с Венеры

Британський уряд протягом останнього року неодноразово робив спроби урізати бюджетні витрати на сферу культури.

Трохи раніше книжкова індустрія дивом уникнула введення ПДВ на друковану книгу, а тепер Міністерство культури оприлюднило свої наміри восени скоротити бюджетні витрати на програму Public Lending Right, що передбачає виплати авторам за те, що читачі беруть їх книги в бібліотеках.
Як повідомляє газета The Guardian, Авторська спілка (The Society of Authors) спільно з декількома зацікавленими організаціями представили петицію, спрямовану проти ініціативи міністерства. Вже майже чотири тисячі британських письменників поставили під нею свої підписи.

Програма Public Lending Right («Право громадського користування»), яка сьогодні функціонує в 29 країнах світу, включаючи більшість європейських, була створена в 1941 році в Данії. В останні роки регулярно виникають розмови про доцільність введення PLR як загальноєвропейської програми для країн Євросоюзу.

Згідно з умовами PLR, письменники та інші фахівці, що брали участь у створенні книги, отримують виплати за те, що видання знаходяться в загальному доступі. Так, наприклад, кожен раз, коли читач бере книгу в державній бібліотеці, на рахунок її автора перераховується невелика сума з державної скарбниці (у Британії - близько 6 пенсів). На всіх учасників програми на рік у Великобританії набирається близько 7,5 мільйона фунтів. Доходи письменників при цьому дуже відрізняються  - авторам бестселерів і «детективів», твори яких користуються традиційною популярністю серед відвідувачів бібліотек, PLR дозволяє процвітати.

За словами голови одного з товариств та автора детективів Пенні Грабб (Penny Grubb), для багатьох авторів «бібліотечні» платежі становлять істотну частину річних заробітків, а іноді перевищують навіть дохід з традиційних продажів. Непогано заробити за допомогою програми мають шанс також письменники, чиї книги були видані давно, і не перевидавалися, тому єлише  в бібліотеках.

Менш затребувані письменники отримують в середньому кілька десятків доларів з книжки на рік. Але, так чи інакше, теж не хочуть їх втрачати.

Інформація: pro-books.ru

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга
Книги від Yakaboo

Коментарі  

02 вересня 2010, 19:51| Віктор Ярославцев:
Таку програму треба вести в Україні.
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»