Видавничі новинки

Критика
Євген Маланюк. «Шлях до Шевченка»
Буквоїд
Олександр Івашина. «Загальна теорія культури»
Буквоїд
Тетяна Дігай. «Метроном»
Буквоїд
Юридична література
Самі собі адвокати
Буквоїд
Книги
Доті Біллінґтон. «Живіть яскраво»
Буквоїд
Лідія Чарська. «Нотатки маленької гімназистки»
Буквоїд
Ґері Чепмен. «П’ять мов Божої любови»
Буквоїд
Аудіокниги
АудіоПєлєвін
Буквоїд
Психологія/Філософія
Потойбіччя психоаналізу
Буквоїд
Петер Вінтерхофф-Шпрук. «Медіапсихологія. Основні принципи»
Буквоїд
Карстен Бредемайєр. «Чорна риторика: Влада і магія слова»
Буквоїд
Проза
Андрій Коваленко. «Місто Павука»
Буквоїд
Олександр Макаров. «Курс юного антиквара»
Буквоїд
Олег Криштопа. «Усі жінки курви»
Буквоїд
Поезія
Дмитро Мамчур. «Маргіналії»
Буквоїд
Сергій Жадан. «Ефіопія»
Буквоїд
Степан Руданський. «Співомовки козака Вінка Руданського»
Буквоїд
Мемуари/Біографії
Олег Хлобустов. «Невідомий Андропов»
Буквоїд
Елен Блан. Родом із КГБ. Система Путіна
Буквоїд
Марк Цибульський. «Час Володимира Висоцького»
Буквоїд
Класика
Ярослав Гашек. «Пригоди бравого вояка Швейка»
Буквоїд
Українська класика у коміксах
Буквоїд
Історія/Культура
Михайло Відейко. «Від Антів до Русі», Том 2
Буквоїд
Світ у писанках Тараса Городецького
Буквоїд
«Україна: хронологія розвитку», том 4
Буквоїд
Військова література
Правда про радянський спецназ в Афганістані
Буквоїд
Володимир Ткаченко про безпеку та небезпеку в польотах
Буквоїд
Україна-НАТО: оборонно-промислова перспектива
Буквоїд
Здоров'я
З. Городенчук, Т. Лехновська, О. Струх. «Вчимося народжувати»
Буквоїд
Довідники/Путівники
«4 мандрівки Житомирщиною»
Буквоїд
Ричард Дж. Еванс. «На захист історії»
Буквоїд
«10 маршрутів вихідного дня навколо Києва»
Буквоїд
Ділова книга
Економіст Урчукін про особливості ведення вітчизняного бізнесу
Буквоїд
Саймон Вайн. «Глобальна фінансова криза»
Буквоїд
Гроші із ЖЖ
Буквоїд
Дитяча книга
Віра Мараховська. «Моя мандрівка Великим постом»
Буквоїд
Кейт ДіКамілло. Пригоди мишеняти Десперо
Буквоїд
«Створення світу»
Буквоїд
Детектив/Трілер
Володимир Коскін. «Містифікатор»
Буквоїд
Чингіз Абдулаєв. «Одноразове використання»
Буквоїд
Весняний детектив
Буквоїд
Белетристика
Ганна Тищенко. «Кохання без кордонів»
Буквоїд
Лариса Чагровська. Христина Шніцар. «Багаті і бідні»
Буквоїд
Лариса Чагровська. Наталка Смотрич. «Афера на віллі»
Буквоїд
Фантастика
Андрій Лівадний. «Форпост»
Буквоїд
Олесь Ільченко. «Загадкові світи старої обсерваторії»
Буквоїд
Аркадій і Борис Стругацькі. «Населений острів»
Буквоїд
Медіа
TV без ілюзій
Буквоїд
Герд Штромайєр. «Політика і мас-медіа»
Буквоїд
Фотоальбоми
«Східна проекція» випустила у світ ляльок Чорнобиля
Буквоїд
Спорт
Деві Аркадьєв. «Ера Лобановського»
Буквоїд

Події

30.10.2008|14:22|Буквоїд

Андрій Кокотюха: «Я не пишу в вічність, я пишу для сьогодення»

30 жовтня на порталі «Буквоїд» відбувся чат із письменником Андрієм Кокотюхою. Автор численних детективів та книжок про Юлію Тимошенко і Юрія Луценка відповів на запитання читачів.

- Ти коли-небудь задумуєшся над Тим, коли пишеш, що читач отримає від твого тексту?

- Ні. Я морочу голову, аби він не відклав книжку і читав її так само, як алкаші бухають - запоєм. Я не пишу в вічність, я пишу для сьогодення. Прочитав книгу, не нудно було - взяв нову цього ж автора. Ось і все. Автор, який задумується, а чи гуру він для читача, чи навчить його чомусь - це радянський автор. Не в цьому функція літератури. Якщо сантехнік ремонтує мені унітаз, я не вимагаю від нього підтримання занудної філософської розмови. Аби справу знав. Справа письменника - не умнічать, а писати цікаво і доступно.

- На вашу думку, що заважає сучасним письменникам робити успішні (з точку зору продажу тиражів) книжки?

- На МОЮ думку - те, що сучасні письменники не пишуть, не придумують і розповідають історії, а висловлюються, виливають у текст всі свої комплекси, в тому числі - комплекс нереалізованості. Думаю, більшості з них просто треба читати так само багато, як і писати. І визначитися, на фіга їм це треба - писати книжку.

- На письменницькі гонорари зараз можна прожити?

- Гонорар за художню книжку в Україні: мінімум - $ 300, максимум - $ 1 000. Останню суму за художні твори платять не часто і одиницям, я до них належу. Але це не щомісяця, а пару разів на рік. Так само інші гонорари - не раз на місяць, навіть не раз на два місяці. Я живу за гонорари, але не тільки за письменницькі, переважно годують кіно і журналістика. Хочу жити тільки з книжок і кіно.

- Андрію, скільки часу пишеш книжку? Пишеш щодня чи коли є натхнення, скільки годин працюєш на день?

- Натхнення - це в поетів. Побачив квітку весною - готовий стіх. не побачив - відповідно, стіха нема. Для мене писання текстів - робота. Причому це вже стало залежністю на зразок алкогольної чи наркотичної. Книжку можу обдумувати кілька років, а потім сісти і написати за 14 днів, якщо ніхто не заважає. В ідеалі робота йде найкраще від 10 до 17 з перервою на каву чи там перекусити щось. Раніше сидів до двох-трьох ночі, тепер не можу. Як співав Шуфутинський:  «а ти сєбя побєрегі»...

- Які методи розкрутки письменника чи конкретної книги сьогодні є найбільш ефективними?

- Компетентна меліа-підтримка (не завжди телевізор), наявність мережі книжкових магазинів за межами Києва, виїзди авторів у регіони.

- Наскільки часто Вас звинувачують у запозиченнях і чому?

- Аби звинувачувати мене в запозиченнях, треба читати ту літературу, з якої я теоретично мушу щось запозичити. Або дивитися ті фільми. В Україні всі, хто можуть закинути плагіат чи переспів, масової літератури, в якій я працюю, на дух не переносять. Отже, не читають того, що могло б стати першоджерелом. А ті, хто читають детективи, трилери, пригодницькі романи, страшилки – читають і мене. Їм пофіг, запозичене чи ні. Навпаки, я сам кажу на зустрічах та ярмарках: «Темна вода» - українська версія «Собаки Баскервілів», а «Повзе змія» - наш варіант «Мовчання ягнят». Але не буквально.

- Андрію, як ти ставишся до галичан? Тільки серйозно.

- Позитивно. Серед них є осудні люди, в мене в Галичині є добрі друзі. Але як тільки галичани починають показувати свій знаменитий гонор... Або мене, східняка, взагалі-то, вчити української мови чи говорити, що Христос - галичанин... Далі треба пояснювати?

- Андрію, коли вже ми побачимо на екранах фільми, зняті за вашими книжками?

- 26 жовтня на «Інтері» вже було кіно по «Легенді про Безголового». Зйомки «Темної води» заморожені, там якісь проблем з виробництвом. Думаю, розморозять… «Повзе змія» монтується, там малюється ще графіка. Зараз в роботі паралельно кілька сценаріїв, теле- і прокатне кіно.

- Ви за натурою романтик?

- Цинік. За гороскопом - Скорпіон, а вони не романтики. Я навіть віршів ніколи не писав, а римувати можу лише два слова: «вино» і «Європа». Романтики - мрійники, як правило в конкретних справах від них толку мало. Покійний Сашко Кривенко писав: «Цинізм - недолік юнака і чеснота зрілого чоловіка». Я реаліст.

- Андрію, як ти вигадуєш сюжети своїх книжок - це з життя чи більше фантазії?

- Життєвий досвід, журналістська практика, спостереження плюс бажання популярно і доступно про все це розказати. Запитайте про конкретну книжку, я скажу. Наприклад, «Повзе змія» - результат мого відрядження в Суми, коли я працював на телебаченні. «Темна вода» - тиждень нетверезого відпочинку на Десні, помножений на «Собаку Баскервілів». Цей сюжет я придумав за ніч у поїзді. «Зоопарк» - всім нам було 14 років. Ну і так далі.

- Мені подобається читати ваші книжки. Вони цікаві для масового читача, бо крім містики, вони відображають реально нашу сучасність. І герої Ваших книжок такі близькі нам, простим читачам. Зараз багато «розкручених імен» українських письменників за якими - відсутність цікавої масової книжки. Чи може я помиляюсь і ви мені підскажете не автора, а дійсно сучасну українську книжку?

- Насправді в мене містика лише в книзі «Нейтральна територія». Її елементи присутні в «Темній воді» та «Легенді про Безголового». Але там потім все отримує приземлені реалістичні пояснення. Насправді у нас нема не лише масової літератури, а взагалі – не вистачає книжок. Якщо відкинути поетів, то щороку до Форуму видавців у Львові виходить від 30 до 40 новинок з сучасної української художньої прози. Протягом року ще може виринути десь новинок 10. Таким чином, на рік українські книгарні отримують в середньому 50 новинок від українських прозаїків, з них 30 – відомі імена. З цих 30-ті «попсу» пишу я один, є ще кілька мелодрам. До того ж тиражі осідають переважно в Києві. Якби в кожному райцентрі була книгарня, і там би був хоч десяток моїх книжок і по такій же кількості книжок колег, ми б могли говорити про конкуренцію та масову літературу. Для порівняння: в Росії виходить мінімум 300 новинок на рік під ярмарки, а про видавничі плани, які реалізовуються щомісяця, я вже мовчу. Сучасна українська книжка – дивіться новинки «Фоліо», «Нори Друк», навіть видавництва «Факт».

- Ви вже видали вельми багато книжок. Якщо всі Ваші наклади зібрати до купи і здати на макулатуру, то отримані гроші перевищуватимуть Ваш сумарний гонорар? Класик казав: якщо можеш не писати, то не пиши. Отримавши посереднього письменника Андрія Кокотюху, можливо, ми втратили видатного робітника/науковця/бізнесмена і т.д. Чи не буває Вам боляче «за бесцельно» зіпсований папір? Дерева, вони ж виробляють кисень... А їх на Ваші книжки...

- Я не видаю свої книжки. Їх видають видавництва. Сьогодні моїх видавців уже 7, постійно працюють зі мною 5. Видано 26 книжок, з них 12 – художніх. Якщо зібрати все це до купи, то в сумі набіжить хіба $ 100 US за комерційним курсом. Бо 1 кг макулатури коштує 25 копійок. Аби на таку суму здати, треба привезти кілька машин книжок. Транспортні витрати того не варті. А боляче мені, коли вріжу пальця ножем, більше ні від чого. Не знаю, що ще сказати: насправді питання розраховане на амбітного дебіла, який почне дискусію в стилі «а ти хто такий» тощо. І поставлене не для того, щоб почути відповідь, а для того, аби запитати і висунути з ширинки власний розум. Я цим не страждаю, бо «умнічають» тільки не дуже розумні люди. Решта працює і на розумецьких кладе. Собі я вже все довів, що хотів, а анонімному опонентові якось облім… Тому відповідаю лише на конкретну частину запитання.

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

Поки ще немає жодних коментарів, Ви можете стати першим, хто висловиться!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот:

Партнери

Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Радіо Свобода онлайн
Нора-Друк
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги