Головна\Події\Культура

Події

19.11.2010|13:02|Буквоїд

Виставка Стаса Жалобнюка в галереї «АВС-арт»

23 листопада о 19.00 в галереї «АВС-арт» (вул. Воздвиженська, 10-Б) відбудеться відкриття виставки Стаса Жалобнюка (Одеса) «Полювання на калмицького коника»

 

Стаc Жалобнюк – справжній одесит. Він не просто носій культури й духу приморського міста, що належить мрійникам, платанам і котам. Він – дослідник, активний інтерпретатор і промоутер південноросійської живописної школи, навіть ширше – культурної традиції Південної Пальміри.



Для тридцятитрьохрічного художника відчутно важливий саме європейський вектор розвитку як у культурному, так і в геополітичному контексті. «Моя країна програє відверту війну з абсорбування нації, що ведеться на власному полі. Нас не хочуть бачити європейцями, хочуть на калмицьких низькорослих коників садовити!» – обурюється Стас і працює, щоб подолати таке принизливе сприйняття українців.
 



Більшість його творів – матеріалізовані рефлексії навколо проблем і хвороб теперішнього українського суспільства. Це, однак, не стогони стражденника, по вуха загрузлого у звалищі історичних артефактів та меншовартісних колективних фобій, а серйозні, часом іронічні, роздуми самодостатньої особистості, якій небайдужа сучасність.

Використовуючи фарбу, полотно, шматки шпалер, тканини, дерева або металу, Стас не намагається створити красиву картину, колаж чи асамбляж, адже його не цікавить краса як така. Творчість для нього – це й дискусія зі знаковими мистцями минулого (Єгоров, Хрущ, Приймаченко, Брак, Екстер, Генсбур), і діалог із глядачем, без якого твір буде незавершеним.

Жалобнюк – «багатоликий» художник. Він може працювати в різних стилях і техніках, бути ліричним і романтичним, актуальним і класичним, але завжди тяжіє до інтелектуального поля, що є об’єднавчою константою для його робіт. На виставці, що експонуватиметься в галереї «АВС-арт», глядачеві не вдасться «розважитися» чи «відпочити». «Я нікому не збираюся забезпечувати відпочинок», – зазначає художник, який упевнений: у мистецтві мають бути присутніми явні прикмети часу, воно має тривожити, зачіпати й турбувати.

 

Про автора

Народився 1976 року в Одесі. Закінчив Одеське художньо-театральне училище ім. М.Грекова (1996 – 2001, відділення живопису). Виставкову діяльність розпочав із 1998 року. Із 2006-го – член Національної спілки художників України. Учасник обласних, всеукраїнських та міжнародних виставок і акцій. Куратор та співорганізатор багатьох заходів, знакових у одеському арт-просторі.

Твори знаходяться у Музеї сучасного образотворчого мистецтва (м. Київ), Одеському художньому музеї, Музеї сучасного мистецтва м. Одеси, приватних колекціях України, Росії, Німеччини та США.

Виставка працює по 12 грудня з 11:00 до 19:00, окрім понеділка.

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

Поки ще немає жодних коментарів, Ви можете стати першим, хто висловиться!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»