Головна\Події\Зустрічі

Події

14.09.2010|22:47|Буквоїд

Ядвіга Станішкіс про польський досвід для України

14 вересня у київській Книгарні «Є» відбулася зустріч із Ядвігою Станішкіс, соціологом, політологом, професоркою Варшавського університету, членом Польської академії наук.

Топ-книги від Yakaboo
  • Робин Шарма. Монах, который продал свой "Феррари"
  • Джон Грэй. Мужчины с Марса, женщины с Венеры

У своєму виступі гостя проаналізувала аспекти зовнішньої і внутрішньої політики уряду Республіки Польща, проблеми інтеграції України і Європейського Союзу, стосунки Росії та західного світу.

Діячка наголосила на тому, що надзвичайно важливим є самоусвідомлення влади для того, щоб стримати деградацію структур в умовах кризи. У польського уряду не вистачило мужності, аби запобігти відходу частини економіки «в тінь». Також нині при владі перебуває команда, яка не бореться за великодержавні інтереси і не використовує на повну потужність можливості співпраці Польщі та Заходу.

Стосовно ж України та решти Східної Європи, то, як вважає Ядвіга Станішкіс тепер настав час максимуму дії, проте політика цих країн не фокусується на таких цінностях, як права й свободи людини.

На заході були присутні: Володимир Панченко (НаУКМА), Деян Айдачич (КНУ ім. Шевченка) директор видавництва «Смолоскип» Ростислав Семків, директор видавництва «Темпора» Юлія Олійник, представники українських і польських культурних інституцій.

 

Ядвіґа Станішкіс – соціолог, політолог, професор Варшавського університету, член Польської академії наук.

Займається соціологією політики, економічною соціологією, соціологією організацій. Крім того, у сфері її зацікавлень – проблеми політичних, економічних та суспільних змін у Польщі, а також країнах Центральної та Східної Європи, теорії реального соціалізму, посткомунізму, глобалізації.

Упродовж усього життя залишається незалежним та контраверсійним мислителем. За участь у студентських протестах 1968 року її звільнили з університету і ув´язнили на 7 місяців. У тюрмі почала працювати над дисертацією (захистила 1971 р.). Була експертом Міжуставочного страйкового комітету під час переговорів із урядом, а після створення незалежної профспілки «Солідарність» залишилася її радником.  

2004 року відзначена «Польською Нобелівською премією» в царині гуманітарних та суспільних наук за вивчення процесу трансформації Польщі й світу, представлених у книжках «Посткомунізм» (2000) і «Влада глобалізації» (2003).

«Європейський досвід: Польща»   –– цикл зустрічей із видатними особистостями, котрі мають вплив на функціонування держави, створення образу Польщі у світі.

Гості проекту : міністр Вальдемар Домбровський, директор Інституту Адама Міцкевича, Павел Поторочин. 

Інформація: Книгарня «Є»

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга
Книги від Yakaboo

Коментарі  

Поки ще немає жодних коментарів, Ви можете стати першим, хто висловиться!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»