Головна\Події\Премії

Події

24.02.2011|13:35|Буквоїд

Книга видавництва «Грані-Т» здобула найпрестижнішу в світі відзнаку в царині дитячої літератури



Книгу «Віршів повна рукавичка» (із серії «Сучасна дитяча поезія») удостоєно відзнакою Міжнародної Молодіжної Бібліотеки (Німеччина).

Книга потрапить на сторінки престижного каталогу White Ravens 2011 («Білі ворони 2011»), котрий вважається одним із ключових орієнтирів у світі дитячої й підліткової літератури і не лише представляє найкращі видання, а й визначає ключові тенденції для видавців, критиків, продавців книжок – і, звісно ж, для маленьких читачів і їхніх батьків.  

Процес відбору проходить із-поміж 9 тис. книжок, які щорічно надходять до Міжнародної Молодіжної Бібліотеки з усього світу. Фахівці обирають кілька десятків найкращих і пишуть на них рецензії, які відтак публікуються в каталозі White Ravens. Згодом цей каталог і обрані книги бібліотека представляє на дитячому книжковому ярмарку в Болоньї, і тільки після цього «білі ворони» включаються у програми світових виставок.

Історія бібліотеки:

У західній частині Мюнхена стояв середньовічний замок Блютенбурґ, збудований ще в XV ст. герцоґом Альбертом III. Після Другої світової війни його власницею стала Єлла Лепман, єврейка, яка зазнала переслідувань від нацистів. Природно, пані Лепман була перейнята ідеєю добре зробити справу, яка би сприяла взаєморозумінню між представниками різних культур. І вона заснувала в замку Міжнародну Молодіжну Бібліотеку.

Нині це найбільша у світі бібліотека дитячої та підліткової літератури, яка щорічно поповнюється дев’ятьма тисячами томів. У колекції Міжнародної Молодіжної Бібліотеки понад 600 тисяч книг і близько 80 тисяч журналів, виданих більш ніж 130-ма мовами. Є тут старі радянські видання, зокрема й українською мовою, – але жодної української книжки досі не було!

Утім, робота бібліотеки не обмежується самим лише збиранням книжок і журналів. Тут відбуваються авторські читання найкращих дитячих письменників, виставки робіт найкращих художників-ілюстраторів дитячих книжок із різних країн і чимало інших цікавих заходів. А головне – бібліотека перебрала на себе місію провідника в сучасній дитячій літературі; тож крім організації спеціальних семінарів, виставок, літературних фестивалів та освітніх курсів, вона щорічно публікує White Ravens – рекомендаційний список найкращих дитячих книжок із понад сорока країн світу.

 Інформація: Видавництво «Грані-Т»

Додаткові матеріали

Книга «Віршів повна рукавичка» отримала одну із найпрестижніших світових відзнак
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

25 лютого 2011, 00:13|mnk:
та недавно її, тобто Клочко Д.Г. бачив на екрані УТ1 - на мару аж ніяк не схожа, веселенько так розповідала про трейлери, і не десь на Поздняках, а у пристойному офісі. Журналісти за її новими справами слідкують пильно, а комусь те як кістка. Що ж стосується нагороди, за яку щось там десь там отримали, то варто було би її "засвітити" на сайті, а не якийсь краєвид незрозумілий. Для достовірності - хоча би того листа з повідомленням. То охочі б і переклали самотужки - хто і за що.
25 лютого 2011, 00:06|читач:
Ну вже вибачте - які люди, така й країна.
Характер репліки такий.
24 лютого 2011, 23:40|MP3:
нда. ДГК добре стежить за діяльністю видавництва грані-т. фахівцю такого високого рівня зараз нема куди подітись. от і залишається сердезі марою за гранями слідом ходити. така в нас країна
24 лютого 2011, 22:45|Четвертий:
Чи праемія, а чи включення до каталогу, все одно дуже непогано)) Як вважаєте?)
Чи усім відомо, що автором проекту є Діана Клочко? Це не дивно, саме вона тоді й була шеф-редактором видавництва, це її ідея, її розуміння підходу до такої поезії.
Було б непогано це вказати.
Було б нормально, чесно, логічно.
Європі невідомі ці тонкощі, та ми ж і тут люди і між собою дуже хочеться мати людські стосунки.
А премія - це чудово!)
24 лютого 2011, 20:32|mnk:
Мені цікаво - чи видавництво привітало з цією премією (відзнакою?)тих, хто книжку власне і зробив? Художницю, відповідального редактора, дизайнера? Їх усіх - кого звільнили, з ким угоди на наступну книжку не підписали. А тепер от - "книга видавництва"! чваняться, перебріхують, і хвалять, хвалять, хвалять себе...
24 лютого 2011, 20:03|аі:
Йдеться про включення до каталогу Міжнародної дитячої бібліотеки, а не про премію. А я думав, що Андрусяк вміє читати англійською, бо перекладає. А виявилося ні, бо інакше б не писав про премію. The International Youth Library is the largest library for international children's and youth literature in the world. Ever since it was opened in 1949 by Jella Lepman, it has been continuously expanded to an internationally recognised centre for the world's children's and youth literature.

Drawing upon its unique collection, the International Youth Library mounts a variety of exhibitions on a wide range of themes every year in the halls of Blutenburg Castle including original works of illustrators, representative surveys of the children's literature of different countries or cultures, and current or historical aspects of children's literature. The exhibitions, which are designed both for adults and children, are usually accompanied by a list of recommended books or a catalogue. For most of
24 лютого 2011, 19:54|аі:
а всі досі думали, що найпрестижнішою премією в дитячій літературі є Премія Андерсена. Є ще 10 престижних, але, пане Іване, ту про яку Ви пишете, там ніколи не було.
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»