Світ особистості

Рецепти створення щасливої сім’ї за Анатолієм Некрасовим

Проектируем семью. Семьеведение / Анатолий Некрасов, Наталия Гейжан. – М.: АСТ, 2010. – 319, [1] с.






Книжку Анатолія Некрасова та Наталії Гейжан без перебільшення можна назватисучасним підручником з питань створення щасливої сім’ї. При чому - одним ізнайкращих з тих, що побачили світ останніми роками. Ба більше - середконцептуальних розробок практичного спрямування, виданих російськомовнимидослідниками, некрасовське сімейне проектування посідає, на мій погляд,найвизначніше місце. Спробую надати аргументацію цій думці.

По-перше, книга ідеологічно насичена, вона повертає людину до старих,традиційних цінностей. На тлі впевненої відмови від традиційних уявлень проподружнє життя, вона виглядає певною альтернативою тим авторитетним закликам, якілунали останніми роками. Звісно, нові підходи до будівництва життя, щовисловлені в авторитетних роботах, скажімо, Уте Ерхардт або Антоніо Менегетті, єновим віянням у житті нашої цивілізації. Навіть беззаперечно видатна ВірджиніяСатир мала сумнів щодо можливості збереження сімейних цінностей у сучаснихумовах. Але тепер світ змінюється із надзвичайною швидкістю. І яскравий практиксімейної терапії, що пішла з життя лише 22 роки тому, навряд чи могла б собі уявити,яка боротьба за вікові цінності життя у парах розгорнеться на початку ХХІстоліття. До цього слід додати, що книжка Анатолія Некрасова та Наталії Гейджанмістить чимало суто слов’янських пояснень та аргументів. Щопереконливо повертає обличчя читача до визнаних тисячоліттями ідей.      

По-друге, матеріал у книжці російських авторів подано структуровано. Цесхеми та коротенькі автономні розробки, які, до речі, написані чудовою талегкою мовою. Такі підходи набули рис нового книжкового звичаю, оскільки новепокоління читачів вже мало здатне на самостійне засвоєння томів, і тим більше,на синтез інформації. Тому можна сказати, що книжка підготовлена для найширшоїаудиторії. Погляньте хоча б інформацію про трансформацію станів чоловіка тажінки, висловлені ідеї їх взаємного доповнення. І ви знайдете тут і сучаснуестетику, і абсолютно слухняну логіку, і вражаючі перспективи. Не менш чудово розвинутіідеї гендерних особливостей або мотивацій чоловіка й жінки. Отже, читатиприємно й можна швидко захопитися.   

І, нарешті, по-третє, - те, що здається найбільш вагомим у щойно виданомуфоліанті. А саме - наполеглива рекомендація починати із своєї власноїособистості. Вибудовування  життя вцілому, і моделювання подружнього життя зокрема. Замислюватися передусім, учому сенс власного життя, окремої місії. Без таких думок, без свідомогостворення простору любові не може бути й щасливої сім’ї. Так само, як і розподілу функцій чоловіка й жінки. Жінка відповідає зазбереження Системи, чоловік – за її подальший розвиток. У цій тезі виявляєтьсяголовний постулат об’єднання Інь та Ян, як і подальші виключні можливості«множити високі, тонкі енергії радощі та щастя».   

Звичайно, не все пропоноване авторами, слід сприймати як безумовне табезперечне. Наприклад, на мій погляд, розподіл пріоритетів Некрасовим та йогоспівавторкою викладено якщо не помилково, то суперечливо. Передусім тому, щоавтори відштовхуються від ідеї сім’ї як первинної та головної цінності, тобтоплутають насправді цілі і засоби. Бо й досвід поколінь свідчить: хто зробив сім’юєдиною цінністю, той втратив можливості досягнути власних вершин, або ж врешті-рештвтратив і саму сім’ю. Таких суперечливих питань можна знайти не так багато, щобперелічити, вистачить пальців на руках. Та не це головне. А те, що спілкуванняіз цією книгою дозволить ще раз відчути себе щасливою людиною, допоможе вибудуватигармонійні стосунки з навколишнім світом, радіти життю…  

Додаткові матеріали

Маятники Зеланда та вибір людини
Крайон та великий перехід в серцях і душах
Посібник із керування сильною статтю
«Місіс Володимир Набоков» як цікавий урок для жінок
Топ-5 книг для жінок
Людина і успіх: філософський погляд
Топ-5 книжок від Валентина Бадрака
Людина-місія або людина-рослина. Перший виклик особистості
«7 принципів побудови щасливої сім’ї» від Валентина Бадрака
Навчання любові: декілька важливих кроків
Лідерство за італійським рецептом
Технологія успіху від НЛП-тренерів
Людина – продукт любові
Історії успіху – перший крок до креативного моделювання
«Світ особистості». Вступ до авторського проекту
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

Поки ще немає жодних коментарів, Ви можете стати першим, хто висловиться!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»