Головна\Події\Премії

Події

08.10.2009|15:19|Буквоїд

Нобелівську премію з літератури отримала Герта Мюллер

Нобелівська премія з літератури за 2009 рік присуджена німецькій письменниці Герті Мюллер з формулюванням «за зосередженість у поезії та чесність в прозі, з якими вона описує життя знедолених».

Ім´я лауреата премії з літературі оголосив новий постійний секретар Нобелівського комітету Петер Енглунд.

Мюллер стала 12-ю жінкою-лауреатом за всю історію премії; в різні роки вона також удостоювалася премій імені Генріха Клейста, імені Франца Кафки та імені Йозефа Бройтбаха. Одну з найбільш престижних світових літературних премій Дублінську, Мюллер присудили в 1998 році за роман Herztier. Попереднім німцем, що отримав Нобелівську премію з літератури, був Гюнтер Грасс (1999 рік).

Мюллер народилася в Румунії, закінчила Тімішоарський університет. У 1982 році видала перший роман на німецькому (Niederungen, «Низини»). П´ятьма роками пізніше разом з чоловіком, письменником Ріхардом Вагнером, переїхала у ФРН.

Спостерігачі передбачали перемогу поетки в 2009 році: останній раз винагорода за віршовані твори присуджувалася полячці Віславі Шимборській у 1996 році.

Мюллер відома в основному своєю прозою, проте в 2000 році вона видала книгу віршів Im Haarknoten wohnt eine Dame («Жінка живе в пучку волосся»).

Сума Нобелівської премії складає 10 мільйонів шведських крон (970 тисяч євро). Урочистий банкет на честь лауреатів 2009 року пройде в грудні в Стокгольмі.

У 2008 році премії удостоївся французький письменник Жан-Марі Гюстав Леклезіо, роком раніше винагороду отримала британська письменниця Доріс Лессинг.

Нобелівська премія з літератури присуджується з 1901 року. Винагорода не вручалася за всю свою історію лише сім разів — у 1914, 1918, 1935, 1940, 1941, 1942 і 1943 роках Чотири рази премію присуджували двом лауреатам одночасно, востаннє це сталося в 1974 році.


Інформація:  lenta.ru

Фото:  gazeta.ua

Додаткові матеріали

Нобелевскую премию по литературе в 2009 году получит…
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

Поки ще немає жодних коментарів, Ви можете стати першим, хто висловиться!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот:

Партнери

Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Радіо Свобода онлайн
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література