Новини

28.10.2010|22:01|Оксана Чужа, Ужгород

У Пряшеві вийшла збірка оповідань Івана Яцканина «Чорний ящик зрілої дами»

Це тринадцята оригінальна книга у творчому доробку письменника. Ця магічна цифра визначила і кількість оповідань, що увійшли до збірки – тринадцять таких різних за сюжетом, але об’єднаних одним поглядом на життя та оточуючий нас світ.

Глибокий зміст 163-сторінкового видання влучно передає картина французького художника Едгара Деґи «Абсент», яка використано в оформленні обкладинки книжки. Полотно, на якому зображена змучена життям  пара, яка сидить у кав’ярні і потягує абсент, відображає  втрату надії та самотність людини у великому місті.  

Книгу видала Спілка українських письменників Словаччини, членом якої є автор. Іван Яцканин  входить і до Національної спілки письменників України. Народився літератор 28 серпня 1950 р. в лемківському селі Ряшів. Відомий читачам як  прозаїк, перекладач, публіцист. 

Як зазначає Дмирто Павличко у післямові до книжки, Івана Яцканина неможливо приписати до жодної школи української сучасної прози. Він реаліст, але з домішкою імпресіонізму. Є не поспішливість у манері письма, звернення до народного афористичного вислову, малюнки природи, зрештою, схоплений потік мислення його персонажів, що біжить головним чином у руслі філософських оцінок людського буття. Творчість  Івана Яцканина, якщо брати часові рамки життя героїв його оповідань, уміщується у другій половині ХХ ст., захоплює і наші дні, та є в ній незаписана, але відчутна глибина минувшини. Більшість  його персонажів селяни або міщани, що тужать за своїм селянським дитинством, але разом із тим героями його оповідань виступають митці, люди інтелектуальної сфери, він вдивляється в їхні образи, оцінює їх з позиції людяності, не обходячи  предмети їхньої професійної характеристики. Вміння письменника бути не тільки дзеркалом свого персонажу, а співрозмовником, партнером, зрештою, коментатором подій, у яких він, автор, участі не бере, - це дивовижне мистецтво Івана Яцканина.

На фото: Іван Яцканин

Додаткові матеріали

23.06.2010|09:32|Події
Українські письменники презентувалися у Словаччині
18.10.2010|22:39|Події
Голова Спілки українських письменників Словаччини відзначить 60-річчя на Закарпатті
02.07.2010|09:19|Новинки
Розстріляне відродження заговорило по-словацьки
13.04.2009|13:15|Новинки
Іван Яцканин. «Діалог літератур»
Яцканин Іван
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

Поки ще немає жодних коментарів, Ви можете стати першим, хто висловиться!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»