Головна\Новини\Історія/Культура

Новини

20.09.2010|08:25|Буквоїд

Індро Монтанеллі. «Історія греків»

«Історія греків» (1959) - одна з найвідоміших історичних праць Монтанеллі. Книгу неодноразово перевидавали і переклали на багато мов. Історія Монтанеллі, за його власним висловом, населена не пам´ятниками, а живими людьми.

Навіть боги «приземлені» й «олюднені». Поряд із добре відомими історичними особами або тими, реальність яких можна припустити на основі переказів, історик змальовує два універсальні типи греків тої доби (чоловічий і жіночий), щоб допомогти зрозуміти побутовий колорит нації й епохи. Чудово переданий не тільки дух часу, а й національна ментальність, причому передана вона з суто італійським темпераментом, стилем, далеким від нудьги й помпезного академізму, сповненим сучасних зворотів і понять, а тому доступним для дітей і цікавим та захопливим для дорослих. Стилістику Монтанеллі добре відтворює влучна і багата мова перекладачів. 
 У своїй книзі Індро Монтанеллі порушує як традиційні для античної історії теми (географічний нарис, генезис нації, історія релігії, визначні особи політики, філософії, громадські діячі, культурне й мистецьке життя, знамениті битви, військові й торгові союзи, розвиток колоній, феномен полісу), а й нові або ті, які досі були маргінальними (банківська система і монетарна політика, містобудування в практично-господарському сенсі слова, фінансові махінації знаменитих полководців та особисті мотиви їх політичних демаршів). Старі теми опрацьовуються по-новому (так, іконостас корифеїв поезії та драми перетворюється на близьку сучасному розумінню мистецьку богему, олімпійські ігри виглядають як світський захід, а греко-перська війна ведеться не так на полі бою, як за столами переговорів, де розкриваються не тільки чесні та волелюбні, а й дріб´язкові та ниці думки вождів). 
Історію Монтанеллі розуміє як розповідь, бесіду з читачем. Водночас автор не відходить від історичної правди й уникає перекручування фактів. Метою Монтанеллі як журналіста, що опрацьовує історичний матеріал, є виокремити контроверсійні епізоди, показати розмаїття точок зору, зберегти й увиразнити основу людських характерів у їх протистоянні, наблизити історичну епоху до сучасного світосприйняття, зацікавити читача новими й несподіваними деталями, розважити його яскравими характеристиками та іронічними випадами на адресу курйозних чи одіозних, на думку автора, постатей у тогочасному грецькому суспільстві.

Індро Монтанеллі (1909-2001) - видатний діяч італійської культури, письменник, публіцист, історик. Він прожив надзвичайно цікаве та різноманітне життя: був рибалкою в Норвегії, фермером у Канаді, солдатом-повстанцем в Еритреї, викладав італійську в Естонії... Згодом став професійним журналістом, свідком і літописцем катастроф ХХ століття. Монтанеллі все життя вперто відстоював свої політичні та суспільні переконання, що часто не сходилися з думкою більшості. Як запеклий антикомуніст постраждав від куль «Червоних бригад», часто залишав редколегії газет, що підлаштовувались під політичний режим. «У мене нема господарів», - повторював журналіст-дисидент. Монтанеллі називають королем журналістики і віртуозом популяризації. Він створив яскраві репортажі про громадянську війну в Іспанії, радянсько-фінську війну, Другу світову, антикомуністичне повстання в Угорщині 1956 року.

Індро Монтанеллі. Історія греків. Л., «Літопис». 2010. - 336 ст.

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

Поки ще немає жодних коментарів, Ви можете стати першим, хто висловиться!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»