Головна\Авторська колонка\Білі одежі (капці) для інтелігенції

Авторська колонка

Білі одежі (капці) для інтелігенції

Інтелігенція зажди була поза (читай - вище) політики. І це дуже гарна позиція. Принаймні для власної гордині. Можливо тому багато хто з моїх приятелів, друзів (людей інтелігентних, розумних, гідних бути в авангарді культури) обрали для себе, як їм здавалося, найчесніший шлях - третю графу у виборчих списках – «протипсіх».

Чудово! Лишатися чесними перед власним сумлінням - похвальна позиція.

Але лишатися на позиції «моя хата скраю» - це трохи з іншої опери...

На жаль, цю арію і виконали ті, хто завтра буде сором´язливо ховати очі, дивлячись на екрани телевізора і ніяковіти, коли обраний лідер буде називати Ахматову  - Ахметовою, чи плутати поняття «геноциду» з «генофондом»...

Але попри це, я хочу привітати цих освічених, добрих, гарних, розумних речників нації,   котрі здатні цитувати перед камерами Франка і Лесю Українку, як це зробила пані Забужко в останній передвиборчій програмі Шустера (років зо п´ять тому, щоправда, в моді було цитування Гайдеггера, а років зо двадцять - вірші про партію і комсомол,  але це вже в забутому минулому).  Так от. Є спільна тенденція в тій «таємниці» чому інтелігенцію, як  казав Шаріков «душилі-душилі, душилі-душилі». І душити будуть.

Тому що її представники завжди воліли лишатися чесні перед собою - це ж головне!

Ну не можна ж, зрештою, ставити свої інтереси  нижче інтересів країни.

Головне ж - лишитися в білому!  Цитувати Франка. Їздити по світах.

«Мєтать бісєр». Спілкуватися з розумними людьми і вимикати телевізор, коли тобі соромно дивитись на те, як сірі миші заволодівають твоїм містом, твоєю країною.

І гордо говорити: «Я був (була) проти всіх! Я - не при чому». І не розуміти, що є ситуації, коли ця третя позиція просто неможлива. І розуміти, що коли вибору немає - все одно треба його робити на користь хоча б... обличчя своєї країни в очах іншого світу. Хоча б обличчя...

Я не вірю, що агітуючи голосувати проти всіх, письменниця не розуміла, куди підуть ці відсотки голосів. Вона жінка розумна. І утримається за будь-яких часів.  А нова влада,   можливо, обіллється сльозами над її книжками про героїв УПА і статевими рефлексіями  ліричної героїні. І дозволить їх друкувати.

Я хочу привітати в особі пані Оксани всіх тих, хто вже має свого президента. Тих, хто не «заплямував себе» хибним вибором.

В котрий раз ці вибори показали, що дійсно країна має те, на що заслуговує.

Завтра чи післязавтра, коли ви, ті, хто «протипсіх» прокинетесь і не побачите у вашому місті, скажімо, книгарні, Будинку актора, театру чи будь-якого іншого закладу культури, на місці якого виросте новий банк, готель чи супермаркет, знайте: це зробили ви.

Додаткові матеріали

Роздобудько Ірен
16.12.2008|07:22|Re:цензії
Ірен Роздобудько: Хочу прочитати «Сарабанда банда Сари» Лариси Денисенко
12.10.2009|15:23|Новинки
Ірен Роздобудько. «Гра в пацьорки»
21.08.2009|13:54|Re:цензії
Яблуко Єви
19.10.2009|10:15|Новинки
Ірен Роздобудько. «Гра в пацьорки»
06.04.2009|19:17|Події
Ірен Роздобудько і Лариса Денисенко у Сумах
09.10.2009|08:12|Події
Роздобудько, Курков, Воронина, Штанко і Денисенко у «Читайці»
04.09.2009|23:22|Події
Галина Вдовиченко відсвяткувала день народження роману «Тамдевін». АУДІО
06.01.2010|07:30|Події
Обличчя літературної України-2009 (ФОТО)
10.10.2009|16:18|Події
Автограф-сесія Ірен Роздобудько у «Читайці». ФОТО
13.09.2009|13:20|Події
Львівський форум видавців у персонах-2. ФОТО
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
17 лютого 2010, 20:49|Ольга:
Норі - На іншій книжковій поличці, ніж пані Ірен. Ви згодні? А коли один пишучий автор публічно плює на другого, наскільки це, по-вашому, інтелігентно? Ваші смаки - це ваше право, як на мене, плює він вгору.
Ганні - дякую за цікаві подробиці з життя обох пань авторок, але ви ще раз довели мою тезу: коли успішна людина плює на нещасну, це вияв виняткової душевної тонкості? Чого ВИ так хвилюєтеся - вам залишуть ВАШУ літературу, кіно і журналістику, який стосунок вона має до потреб Інтелігенції? Що особисто вам усім загрожує? Вас закатають під асфальт, Господи, за що?
Нарешті, до теми допису: у мене нема жодної психічної залежності від особи пані Оксани Забужко. Я дуже прошу залишити особисто мені особисто мій голос. І моє право говорити під моїм асфальтом про Франка. Або лежати в моїх "білих капцях", як мені підказують, лежить ще один талановитий чоловік пані ІР - і це її найбільший внесок у нашу літературу. Або хай мені хтось пояснить, чому красти шапки соромно, а заводи ні
17 лютого 2010, 00:08|Нора:
Ользі:
А ДЕ пані Оксана Забужко?????
16 лютого 2010, 22:01|Марта:
Час все розставить по своїх місцях. Знаєте, скільки було неординарних авторок жіночих романів? Отож.
16 лютого 2010, 21:50|Hanna:
Вона пише гарні романи. І, звичайно, жіночі, бо вона є жінкою. і тут якраз жодних сумнівів. На відміну од декого.
16 лютого 2010, 20:21|Марта:
Роздобудько пише для неординарних людей? Вона пише жіночі романи. А чуттєва вона, одночасно будучи мамою скульптора і дружиною комусь там - то вже десяте. Хіба тут про неї і її шикарність?
16 лютого 2010, 19:21|Hanna:
Ольго, Ірен - шикарна, чуттєва жінка. Мати талановитої скульторки, її обожнює надзвичайно талановитий чоловік - її муж. В неї цікаве, насичене подіями життя, вона затребувана в кіно, літературі, журналістиці. Вона пише для неординарних людей, що вірять в диво. А про Оксану я навіть говорити не хочу. Нещасна жінка.
16 лютого 2010, 18:08|Ольга:
Авторка вкотре заперечила свій стосунок до інтелігенції. А що вам до наших "білих капців", цікаво? Носіть і далі свої метафоричні чоботи доярки. Вашим чужомовним гламуру та попсі і так нічого не загрожує. Дуже логічно в усьому, що сталося,звинуватити Оксану Забужко. Ніби в когось і справді був ВИБІР. Боже, навіть на такому - самопіар і порахунки. Де Забужко, а де ви? Гидота, нізачот
13 лютого 2010, 19:16|oksi:
Тепер у тих, хто голосував за Тимошенко, є моральна сатисфакція – робити винними "противсіхів". Хоча чому дніпропетровські чи донецькі "противсіхи" мають почуватися винними? А хто винен, що Тимошенко сподівалася насамперед на тих, хто буде голосувати не так за неї (їх – 25 %), як на тих, хто проти Януковича? Хто їй винен? "Противсіхи"?
13 лютого 2010, 10:26|OLBA:
на цій території дійсно краще готель замість будинку культури
12 лютого 2010, 22:59|Ирина:
"Новодворська назвала Януковича "радянським барахлом"" - дуже правильно назвала... - але при всьому тому що багато розумних людей називають людей своїми іменами, "ми маємо те що маємо" якщо цитувати іншого "великого політика". ми маємо те на що заслуговуємо. крапка. жирна крапка. і немає потреби себе за розумника видавати - школярам легше хоч буде - можна плутати імена відомих людей, в географії профаном бути... он "президент" може собі дозволити, а я що , гірший? чи ні - кращий? і "профффффесссором" легше буде стати. Тепер маємо приклад живий - від шапок до президентського посту! - освіченість - не основне . Головне- відсутність сорому!!!!!!
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»