Головна\Новини\Історія/Культура

Новини

12.04.2010|07:25|Оксана Чужа, Ужгород

В Ужгороді вийшла книга про Хустський народний театр

Побачили світ нариси Василя Андрійця з історії Хустського народного театру імені Всеволода Майданного під назвою «Доля світла, тополина…».

Книга  видана в ужгородському видавництві «Гражда» і є першою спробою в культурологічному просторі театрального Закарпаття  розповісти про  творчий шлях Хустського народного театру, одного із провідних аматорських колективів області,   організованого і впродовж сорока років (1959-1999) керованого Заслуженим працівником культури України Всеволодом Майданним.

За чотири десятиліття беззмінного керівництва театром, уродженець дніпровських степів Всеволод Майданний дав сценічне життя не тільки виставам, а й численним літературно-музичним композиціям, масовим театралізованим дійствам, концертним програмам.  За цей час у театрі появилися класична трагедія і водевіль, побутова драма і комедія, оперети і казки. Не оминув колектив і сучасну українську та зарубіжну драматургію.

Про все це та багато іншого розповідає у своїй книжці  культуролог, літератор, сценарист і режисер Василь Андрійцьо, який є учасником Хустського  народного театру з часу його заснування. В теперішній час старший викладач Карпатського інституту підприємництва університету «Україна» досліджує проблеми та розвиток українського професійного театру на Закарпатті. Василь Михайлович  є автором численних проблематичних статей з питань культурології та естетичного виховання молоді, видань - «Культурологічні мотиви Хустщини» (2004) та «Нова сцена. Театр Карпатської України» (2006).

У 112-тисторінковому виданні повсякденне життя театру представлено фотографіями акторів, художників, режисерів, концертмейстерів, сцен із вистав, театральних реквізитів та ескізів костюмів до вистав, афішами. У  книзі можна ознайомитися також і з репертуаром багаторазового переможця всесоюзних, республіканських та обласних фестивалів театрального мистецтва.

Книга вийшла на замовлення  та коштом відділу культури і туризму Хустської райдержадміністрації і присвячена 50-річчю з дня  створення театру. В художньому оформленні обкладинки використано портрет В.Майданного пензля відомого закарпатського художника В.Скакандія.

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

Поки ще немає жодних коментарів, Ви можете стати першим, хто висловиться!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»