Головна\Авторська колонка\Аморалка «по-білому»

Авторська колонка

31.10.2010|19:59|Сергій Руденко

Аморалка «по-білому»

НЕК запропонував до обговорення перелік сайтів, які комісія рекомендуватиме для перегляду дітям. До так званого «білого» списку потрапив і книжковий портал «Буквоїд». Я досить іронічно поставився до факту сертифікації Нацкомісією нашого порталу. Бо переконаний, що жоден НЕК, ПЕК чи ШРЕК, жодна влада не здатна заборонити людині переглядати той чи інший сайт. А тим паче – змусити когось читати «рекомендоване». Та й «Буквоїд» не потребує владної підтримки, він знаний і без зайвих списків.

 

Але я переконаний: у час, коли з екранів українських телеканалів йде потік відвертої порнухи, давати рекомендації НЕК про те, що «льзя», а що «ніззя» дивитися у Інтернеті – повне безумство. Найкращим «фільтром» тут можуть стати лише батьки.  

Я не знаю, за яким принципом відбирав НЕК 50 сайтів, які він рекомендує для перегляду дітям. Не хочу аналізувати і кожен із цих ресурсів. Бо збагнути логіку, за якою Василь Костицький і К формували цей перелік важко. Світ Інтернету (у тому числі і літературного) набагато ширший, аніж НЕК собі може уявити. І тут я цілком погоджуюсь із «Другом читача», який дивується тому, що комісія проігнорувала усі сайти дитячих видавництв і інформаційні літературні ресурси. Утім, якщо «моралісти» читають і знають «Буквоїд», повірте, це обнадіює. Принаймні, я тепер спокійний: чиновники НЕК читали не лише заборонений ними ж роман «Жінка його мрії» Олеся Ульяненка. Вони, принаймні, мають бути знайомі із тенденціями сучасного літературного процесу. І не біда, що «Буквоїд» позначений у списку «моралістів» як електронна бібліотека. Адже у нас справді є он-лайн бібліотека, у якій зібрано багато цікавих творів класиків та сучасних українських авторів, котрі зовсім не соромно показати школярам.  

Хоча, так, як виявилося, думають не усі. От, приміром, інтернет-видання «Фраза» поставило під сумнів безпечність для дитячої психіки рецензій Андрія Кокотюхи на «Буквоїді». «Особенно интересным для детей должно быть будет раздел «Криминальное чтиво» с увлекательными рецензиями Андрея Кокотюхи на книги  «Психо назавжди»   или «Збоченці твого міста» о том, как «працівник абверу Ебергард Мокк шукає маніяка, котрий полює на цнотливих жінок, ґвалтує та відгризає ще в живих половину обличчя» , - пише Іван Барбудов із «Фрази». Ось таким чином до аморальних типів літератури  потрапив Кокотюха та автори книжок, які він рецензував - Сергій Лобода і Марек Краєвський. Останній, думаю, був би сильно заскочений цією обставиною. Для пана Барбудова додам: на сайті він ще міг знайти Поетичний боді-арт. Аліна Сваровскі, уривок із роману Олеся Ульяненка «Жінка його мрії» (опублікований у час заборони роману НЕК), а у електронній бібліотеці зустріти слова «анус», «прутень», «піхва», «шльондра», «трахатися» etc.  

До чого це я? До того, що у будь-якому обґрунтуванні недолугості дій НЕК мають звучати переконливі аргументи. Для мене особисто очевидно одне: комісія нині не виконує покладену на неї функцію із захисту суспільної моралі. І справа тут навіть не у Василі Костицькому та компанії. А в тому, що абсолютно вся влада в Україні, до якої і належить НЕК, є глибоко аморальною. Бо представники цієї влади безцеремонно брешуть із телеекранів, крадуть бюджетні гроші, ґвалтують дітей, вбивають людей тощо. Вони будують свою Україну, у якій є лімузини, палаци, гелікоптери, діаманти та кенгуру на дачах. Їм на все начхати. На нас, на НЕК, на мораль. На бідність, на високу смертність, на мову і книжки. Ось саме ця влада у особі пана Костицького закликає нас бути моральними. Скажіть, ну що може бути за це аморальнішим? Можу точно сказати, що не рецензії Кокотюхи чи слово «піхва» у тексті. 

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

03 грудня 2010, 11:47|Саша Кирьян:
Я унылое говно.
Извините уж, ребята.
Я люблю свое бухло.
Я люблю ругаться матом.

Я люблю бухать в квартире,
Обоссать дебила сверху.
Запираюсь сам в сортире,
Между ног дарить утехи.

Я люблю футбол и драки,
Доведут же до могилы...
В спину дышат вурдалаки.
Разорвут меня красиво.

Вот уже дрожат колени.
Я морали злой убийца.
И пока меня не съели,
Будем, братцы, веселиЦа!!!
Автор: Саша Кирьян
22 листопада 2010, 21:30|куку:
і тут цицькі цієї проклятої
06 листопада 2010, 13:48|Пасько Олександр:
Браво!
05 листопада 2010, 13:25|Shef:
Хіба не взірці високої моралі?
http://images.unian.net/photos/2007_12/1197539228.jpg
http://new-time.ks.ua/wp-content/uploads/2010/08/ПР.jpg
http://politics.in.ua/images/news/pru.jpg
01 листопада 2010, 20:05|Євген:
Вважаю існування з моралі головною загрозою для суспільної моралі України. Аутсорсінг моралі - перший крок до принципу "Фюрер думає за вас" та "Совість - хімера комунізму", а звідти до повної аморальності - менш ніж один крок...
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»