Головна\Події\Зустрічі

Події

23.03.2011|12:40|Буквоїд

Сергій Жадан їде на Донбас боротися з цензурою

5 квітня Сергій Жадан вирушає в Донбас-тур. У рамках туру поет, прозаїк, публіцист і перекладач презентує свій новий роман «Ворошиловград» та прийме участь в громадській дискусії щодо небезпеки встановлення цензури в Україні.

Вже заплановані виступи в університетах і нічних клубах, театрах і будинках культури, на автострадах і заправках. Кульмінацією туру має стати виступ на занедбаному аеродромі в Луганську!

Тур Сергія Жадана має благодійний характер, відомий письменник приєднався до Громадської кампанії проти встановлення цензури в Україні, і його виступи будуть проходити на підтримку цієї ініціативи.
«Закон про захист суспільної моралі в будь-який момент може стати дієвим репресивним механізмом», - таку думку Сергій Жадан висловив у інтерв´ю сайту AMORAL.ORG.UA. Організатором туру виступив Правозахисний центр «Поступ» за підтримки Інституту Відкритого Суспільства (Open Society Institute).

У ході туру Сергій Жадан презентує свій роман «Ворошиловград». Ця книга - своєрідне повернення боргу Донбасу, який зростив поета. «З Харковом пов´язане все моє доросле життя, дорослі емоції і «дорослий» досвід ... Але були якісь речі в підсвідомості, в пам´яті, в минулому, безпосередньо пов´язані з Луганськом, які вимагали якоїсь рефлексії, визначеного вираження на папері. Просто такі речі, найбільш інтимні, вони вміють довго чекати. Ось вони своєї черги і дочекалися», - говорить Сергій Жадан.

У цій книзі він повертається до витоків, до рідного Старобільська, прообразом якого стає безіменне місто, на околиці якого стоїть заправка - основне місце дії роману. Реалії донбаської життя - з нічними караванами контрабандних бензовозів і містечками, що приходять в запустіння, переплітаються з химерними мареннями - футбольним матчем, у якому беруть участь загиблі друзі дитинства, караваном монголів під прапором ЄС і провідницею чорношкірою лесбіянкою.

У романі «Ворошиловград» Сергій Жадан заявляє, що останнім притулком вільних людей стає Донбас, прикордонний край суворих людей, що виживають за рахунок взаємодопомоги та протистояння зовнішнім ворожим силам: «Все дуже просто: триматись один за одного, відбиватись від чужих, захищати свою територію, своїх жінок і свої будинки. І все буде добре. А навіть якщо не добре, то буде справедливо».

 

Інформація: Правозахисний центр «Поступ»

 

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

23 березня 2011, 13:03|Явас:
Боротьба Жадана проти цензури чимсь нагадує бій Дон Кіхота з вітряками.
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»