Головна\Авторська колонка\Хто і як її згвалтує

Авторська колонка

Хто і як її згвалтує

Звісно, йдеться про свободу слова. Бо зараз в країні така ситуація, що хто завгодно може зробити що завгодно, і це потім буде важко оскаржити. Ходять розмови про внесення змін до Конституції, причому хто саме буде вносити ці зміни, передбачити може хіба що Касандра у притаманній їй ульяненківській манері. Але, звісно, стаття про цензуру навряд чи залишиться незайманою.

Топ-книги від Yakaboo
  • Робин Шарма. Монах, который продал свой "Феррари"
  • Джон Грэй. Мужчины с Марса, женщины с Венеры

Тепер нам загрожує ситуація, коли ми вже не зможемо кричати: «Цензура в Україні заборонена!» і тішити себе фантазіями про те, що суду це не байдуже. В якомусь ідеальному сенсі запровадження прямої цензури навіть би оздоровило атмосферу, бо мисляча спільнота почала би реально оцінювати можливості людей, що постраждали від втручання держави у їхні тексти, і тоді вже їм як не допомагати, то хоч не плутатися так злісно під ногами.  Цензура, можливо, не завадила би і деяким ЗМІ, бо вони самі настільки тенденційні, що їхня бійка зі цензурою нагадувала би бійку крокодила з носорогом чи другий тур президентських виборів. 

І, дійсно, розумний цензор на кшталт розчарованого прихильника Анни Керн Олександра Нікітенка (діяв з 1833 по 1865 рік) міг би організувати і очолити процес, який зараз відбувається сам собою, анархічно і дико, як усе, що робить на власний розсуд дрібне керівництво. Але це все в теорії. Зараз Нікітенка вже не з нами, і на нас чекає не поміркована професійна цензура зі світу ейдосів, а чисто конкретна пацанська цензура, яка нам загрожує – тягар, що зламає хребта українській писемності як такій. По друкарням гулятиме вітер, у видавництвах сплете павутину космічний глитай, у книгарнях торгуватимуть спортивними штанами і кросівками, а також – основний напрямок – чорними шапочками. 

Кого виберуть цензорами? Можливо, деяких членів Національної експертної комісії з питань моралі, причому тих з них, які цензуруватимуть з любові до «мистецтва», тобто людей неадекватних і малописьменних.  А можливо, виникнуть ще якісь постаті, і будуть це особи досить компетентні, навіть такі, що ще вчора сприймалися як опоненти НЕКу. І слова в них знайдуться красиві, і аргументи вагомі, і виглядатимуть імпозантно, як усякий хижак. 

Насправді ця уся історія з книжкою Ульяненка, коли він захищав українські книгарні, а усі кричали, що він мусить замість цього захищати фразу «вона засунула йому палець в анус», була великою травмою, яка підготувала її учасників до ще більшої травми – коли країна з усією своєю елітою в єдиному 49%-овому пориві зрадила національні інтереси, помаранчеві ідеали, демократичні цінності  і почала азартно шукати собі місця у нових розкладах. Прямо на чолі з нинішнім президентом, якому роль Кучми далась навіть краще, ніж Кучмі. І найбільшими патріотами виявились російськомовні інтелігенти – чи внаслідок стокгольмського синдрому, чи тому, що їм нічого не світило в розкладах, чи тому, що неможна бути патріотом і націоналістом одразу, як неможна підкорятися одразу відцентровій і доцентровій силам.   Не знаю, як це виглядало на свіже око, можливо, хтось розгублений чи ще не зрозумів сенсу рокіровки,  але в мене таке враження, ніби хтось зірвав в мене перед носом покривало Майї, накинуте на ящик Пандори. 

Так от. Що ж я саме бачу у цьому підозрілому ящику. Я бачу, що так чи інакше буде запроваджена цензура. Одні митці, яким загрожує цензура, намагатимуться затесатися у лави цензорів «па пріколу». Звісно, це забавно, травестійно і сатурнально, але коли там вже і так є Бенюк, Яневський і пані Григорович, і ще й додасться якийсь симпатичний пустун, і не на день чи два, а на постійно, то держплан по клоунах буде перевиконаний, і об’єкт подібних приколів може не знайти підстав для сміху. 

Інші, яким цензура не загрожуватиме, а значить гратиме на руку, її просто не помітять, мовляв, це ваша справа, а якщо чесно, то рівень духовності дійсно треба підвищувати, хлопці… і особливо дівчата. З цих деякі теж сприймуть цензуру як якусь віртуальну гру, де можна постріляти ворогів і знайти купу золота у мішках, причому золото є надія розвіртуалізувати, і цим має сенс насамперед і зайнятися.

І ще буде велика група митців, які візьмуть на себе місію боротися з цензурою. Це група буде досить строката, непевна та підступна, тому що насправді жоден з її представників не буде боротися з цензурою заради неї самої, а усі тільки – для себе. На цьому етапі пересічний український інтелігент опускає руки, як принцеса, що раптом зрозуміла: принц рятує її від дракону не заради добра і краси, а щоби потім її трахнути і ще й захапати півцарства. Але якщо так розмірковувати, то ніякого гепі-енду у казці не буде, і усе ж таки принца з драконом не слід змішувати, бо дракон – це здоровенний вонючий ящір, і проти нього навіть Іван-дурень годиться, бо він усе ж таки людина. І тому нехай нас захищають усі, хто озвався, тільки треба за цим пильнувати. Треба розуміти, що кожен наш захисник є ефективним і корисним у певному діапазоні, і коли він, як свиня, знаходить трюфелі, то треба не сидіти, розвісивши вуха, а ці трюфелі одразу відбирати, бо зжере, а не думати, що раз він їх знайшов, то хай сам і охороняє, а ми подивимося, як він це робитиме. Бо якщо на Заході трюфелі шукають незацікавлені фахівці-собаки, то в нас такої системи нема. 

Що робити, усе це життя, і в ньому завжди є щось рідне, щось дуже затишне та сприятливе для людської природи. Нехай у борців за правду, наче в злодіїв, є мотив, і мотив такий самий, як у злодіїв, але вони ж самі цього не розуміють,  вони часто справді думають, що хочуть принести людям благо. Але прикро і незручно, що мета, якої підсвідомо хоче досягти той чи іншій борець за правду, дуже впливає на його методи.  Іноді через це енергія прикладається не туди, куди треба, і просто розпилюється у просторі. 

Досвід підказує, що більшість людей у боротьбі з тією чи іншою несправедливістю хоче очистити совість та погавкати на слонів. Тому завжди йдуть «на ура» такі пропозиції як закидати ворога листами, смсками, тощо. Коли тільки почалося протистояння Ульяненка з Нацкомморалі, деякі особи розвинули страшенну активність, вони казали, що обов’язково треба писати багато, багато запитів у НЕК, і хтось справді бігав, керував людьми, які строчили, наче кулемети, якісь образливі маляви, і купували конверти, і наліплювали марки, і все це було, напевне, дуже захоплююче, і… і нічого. Точніше, нічого на поверхні, хоча, особисто знаючи Костицького, я можу уявити, що він приносить ці листи, кому треба, ефектно висипає їх горою на стіл і каже: нас визнає суспільство, на наші послуги є великий попит, але не вистачає фінансування.   

Потім схожу стратегію обрав Міжнародний ПЕН у стосунках зі своєю муміфікованою українською філією. Вже майже рік тривають його спроби зв’язатися з українським ПЕН-центром – віце-президент Російського ПЕНу навіть приїжджав у Київ і марно намагався знайти своїх колег за адресою, вказаною на  пенівському сайті, щоби повідомити їм, що російські поети на них скаржаться в усі інстанції, і досить давно, і усіх задовбали, бо цього дійсно хотіли.  А тут ще, виявляється, і українців починають плющити, і прямо перед носом вітчизняних пен-клубівців виростає такий прищ, як Нацкомморалі,  і вже весь світ стоїть на вухах, питаючи: «Боже, що робиться в цій дикій східній країні?!», а тим і горя мало. Більше того - Міжнародний ПЕН спочатку хтось проінформував, що ніякого порушення прав письменників в Україні не відбувається, і якби не зусилля «інформантів», міжнародне розслідування можна було розпочати ще на півроку раніше, коли це ще мало сенс!

 Отже, український ПЕН має вирішувати питання, а він їх заплутує. Треба, щоби він діяв, а він не діє. Знов-таки пишуться листи, і ці листи я бачила, вони лежать у Спілці акуратним пакуночком. Міжнародні інстанції знають, що адреса не справжня, але за особистими контактами треба звертатися особисто, а цього ніхто, як особа, не хоче. Виходить як у пісні: «твое имя давно стало другим, глаза навсегда потеряли свой цвет, пьяный врач мне сказал: тебя больше нет, пожарник выдал мне справку, что дом твой сгорел. Но я хочу быть с тобой (4 р.) и я буду с тобой!». Втім Міжнародний ПЕН  зацікавлений у вирішенні проблеми, тому він випрацьовує якісь конкретні рішення, і не можна сказати, що він зациклився.  Я думаю, він все розрулить. 

Але мені було дуже смішно, коли я після всього цього почула про флеш-моб «Ходоки у Ленина» (тобто «Новообраний президенте, почуй кожного»), ще й на чолі з Євгеном Сверстюком. Хто ж, як не він, знає, що бути закиданим бурхливими листами – це як мертвому припарки, а незручних запитань можна елегантно з’їхати. І взагалі, не для того країна обрала Януковича, щоби з ним розмовляти. Цей жест явно показує, що розмови набридли. 

Ну, розумію, соромно, прикро, страшно, усюди вдираються чорні шапочки, і треба щось робити, а саме – все втопити у словах, усних і письмових. Але, чи хтось замислювався, чого таким чином можна досягти? А нічого, окрім психологічного ефекту – інтелігенція визнала Януковича своїм президентом, вона заявляє про готовність співпрацювати з владою, якщо та погодиться, то вийде зворушливо, як з Путіним чи Медведєвим,  а якщо не погодиться, то ми готові співпрацювати навіть в одностайному режимі.  А  президент розмовляти не прийде,  бо не хоче нових одкровень про Чехова,  який щось останнім часом зажигає, проводить презентації з чеченським поетом Ульяненком і опудалом собачки, а зараз в його музеї ще й знесло дах,  так що це вже фізично слизька тема. Бо президент наш серед ясноокої освіченої молоді почувається дуже незатишно, і разом з ним почувають себе незатишно майже 50% виборців, і вони теж можуть зробити акцію і висловити це у доступній формі, і тоді ще невідомо, хто насправді почує себе незатишно, і хто буде дійсно ставити питання.  

І залишиться нам писати листи. А чому ні? Це і по-інтелігентськи, і по-українськи, і усі це роблять, і я теж. Але усе питання – куди їх писати. Я вважаю, що треба писати листи не ворогам і не керівництву, а кудись назовні, і хоча це ще більш соромно, але тільки так ситуацію можна розгерметизувати і влаштувати, щоби цензори і борці за свободу слова не перетворилися на одну лавочку, і щоби держава не могла впливати на своїх опонентів таким чином, як ведмідь, що сів на їжака. І ще – треба шукати борців за правду… ні, не високоморальних, не безкорисних, а просто таких, яким, наче гладіаторам, нічого більше не залишається, як гризти наших ворогів зубами. Тільки такі будуть діяти ефективно. Але й цих, якщо знайдуться, самим бити неможна, хоча іноді так і тягне, ну просто так і тягне...

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга
Книги від Yakaboo

Коментарі  

07 березня 2010, 09:40|Spacer:
Чуприна: Ще більше вам здрасьте :) Я маю на увазі не письменницьку діяльність, а "акційну", яку ви проводите проти НЕК. А чи вистачить духу розгорнути таку саму проти, наприклад, впровадження в школах богословвя, до чого суспільство настирливо підштовхуть попи?
07 березня 2010, 04:04|Чуприна:
Rainbow:
І не лінь вам було читати, а потім ще й коментувати? Неможна так себе не берегти, ви потрібні суспільству.
07 березня 2010, 03:59|Чуприна:
Spacer:

Здрасті вам. У 2006 році той же Ульяненко написав "Знак Саваофа", якраз саме про РПЦ. За що йому була анафема. Але я, як самостійний автор, поки що маю право сама обирати теми, такі теми, де я добре орієнтуюсь.
06 березня 2010, 23:28|Spacer:
Отцікавомені :))) Це таке постмодернистський прибамбас :) От цікаво мені, чи будуть письменницьке панство боротися не проти слимакуватої НЕК, а проти чогось більш серйозного. Наприклад, проти ПіЦі - Православної Церкви, проти прибамбасів її, в порівнянні з якими є дитячим садочком усі ті костицькі, улянченки та чуприни - адже пропонує незрівнянна ПЦ нам і 1-ше Квітня не святкувати, і богословвям ледь не в ясликах дітей зомбувати, і віниками своїми щоранку солдат в армії бляголовляти. Ви, Євгеніє, побоїтесь саме це питання поставити. Бо боягузи ви. Легше боротися з тим, що по зубах не дасть. А ПіЦі може. І будете ви, Євгеніє, дичавити далі разом з нашою бидлуватою країною, відважно розмахуючи прапором боротьби проти чогось там. Дріб"язкового та зручного для ПР (PR, тобто) :(
06 березня 2010, 23:21|Spacer:
Отцікавомені :))) Це таке постмодернистський прибамбас :) От цікаво мені, чи будуть письменницьке панство боротися не проти слимакуватої НЕК, а проти чогось більш серйозного. Наприклад, проти ПіЦі - Православної Церкви, проти прибамбасів її, в порівнянні з якими є дитячим садочком усі ті костицькі, улянченки та чуприни - адже пропонує незрівнянна ПЦ нам і 1-ше Квітня не святкувати, і богословвям ледь не в ясликах дітей зомбувати, і віниками своїми щоранку солдат в армії бляголовляти. Ви, Євгеніє, побоїтесь саме це питання поставити. Бо боягузи ви. Легше боротися з тим, що по зубах не дасть. А ПіЦі може. І будете ви, Євгеніє, дичавити далі разом з нашою бидлуватою країною, відважно розмахуючи прапором боротьби проти чогось там. Дріб"язкового та зручного для ПР (PR, тобто) :(
05 березня 2010, 13:36|Rainbow:
А це чудо все ніяк не вгамується зі своїм Уляненком. Так і товче воду в ступі... Це справді дуже по-українськи.
05 березня 2010, 09:16|коряка:
про палець засунь в анус - гадаю, розмірковувати про якість красного письменства наразі не йдеться... кого що болить, про те торочить... шкода... цензор - потрібний, обов’язково... щоб знову палець не засунути в анус...
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»