Головна\Події\Зустрічі

Події

12.03.2011|00:17|Ліна Романченко

Василь Шкляр: Мене дуже роздратували і намагалися скривдити, але мене неможливо скривдити

11 березня у столичній книгарні «Є» відбулася автограф-сесія письменника Василя Шкляра. Це – перша його зустріч із читачами після скандалу, який розгорівся навколо присудження йому Шевченківської премії.

У вщент заповненому прихильниками магазині автор «Чорного ворона» та головний редактор видавництва «Клуб сімейного дозвілля» Світлана Скляр коментували останні події навколо письменника, іронізували та дякували тим, хто їх підтримує.

Світлана Скляр переконана, що роман, котрий раніше здобув безліч премій – «Айстра», «Ліги українських меценатів», «Книга року», мав отримати і найвищу державну нагороду – Шевченківську премію.

Про дурниці та художні чесноти

Василь Шкляр каже, що сьогодні не встигає читати всіх пліток і дурниць про себе. «Однак і гарного не читаю - щоб спокійна була психіка... Бо з’являється манія величі, коли кажуть, що я вступив у змову із адміністрацією президента або у змову із БЮТом. Я кажу, що у цих людей дуже бідна фантазія і несподіваний крок їх чимось бентежить», - заявив письменник. Й іронічно додав: «Я відкрию вам сьогодні більшу таємницю – насправді цей роман написала Анна Герман, але вона як представник влади не змогла поставити на ньому своє прізвище. Вона  зробила містифікацію – попросила відомого автора підписатися на ньому (на романі. – Л.Р.).  Я ще дивуюся, чому ніхто не помітив такий цікавий факт, що насправді  цей рукопис був викрадений у одного загиблого петлюрівця, який воював. Пам’ятаєте, як з «Тихим Доном» було? Або, можливо, цю книжку написав мій дід,  а я її трохи осучаснив».

Водночас автор «Чорного ворона» переконаний, що те, що зчинилося довкола роману говорить про його художні чесноти. «Критики мені дорікають, що у романі бракує психологізму. Мовляв, роман написаний у двох фарбах. Хочу сказати, що це саме і є народження нової української класичної літератури, коли проза пишеться такою скупою фарбою, як, скажімо, у Дюрера з його графікою. Декому ще раз скажу – я сьогодні буду нескромним – мене дуже роздратували і намагалися скривдити, але мене неможливо скривдити!»

Про особисту війну та про підтримку

Письменник каже, що одразу ж, коли він заявив про прохання перенести вручення йому Шевченківської премії, йому зателефонував брат і сказав: «Ти так глибоко ввійшов у образ Чорного ворона, що й далі ведеш боротьбу». «Я дійсно веду свою особисту війну. Моя армія програла, потім відродилася в УПА… І УПА – вони вийшли переможцями, бо справа Сталіна, як і справа Гітлера -  були програні, і засуджені всім людством. Вони йшли на два фронти. Справа української армії втілилася у нашу незалежність – переможцями виявилися Степан Бандера і Роман Шухевич», - каже Василь Шкляр.

На сьогодні, як стверджує автор «Чорного ворона», його підтримали понад 70 лауреатів Шевченківської премії. Це і Герої України: Левко Лук’яненко,  Іван Драч, Марія Стеф’юк, Ніна Матвієнко, Роман Іваничук, художники, письменники і актори. Вони, каже Шкляр, наполягають на зустрічі президента Януковича із українською культурною інтелігенцією. «Вони мусять на нас зважати, годі плювати нам в обличчя. Не мають права нащадки зайд ображати свою націю!», - під оплески присутніх заявив Василь Шкляр.

«Чорного ворона» цього вечора у книгарні вистачило не для усіх

Фото: Вікторія Руденко

Додаткові матеріали

10.02.2011|17:25|Події
Письменник Василь Шкляр отримав Шевченківську премію
28.02.2011|21:20|Події
Олександр Фельдман: «Чорний ворон» Шкляра – «літературна тягнибоківщина»
04.03.2011|13:55|Події
Василь Шкляр відмовився отримувати Шевченківську премію. Через Табачника
04.03.2011|22:33|Події
Янукович залишив Шкляра без Шевченківської премії
05.03.2011|21:33|Події
Андрій Кокотюха: Звинувачення Шкляра в ксенофобії дуже смішно звучить з огляду на те, що освітою України намагається керувати українофоб
06.03.2011|09:57|Події
Юрій Андрухович: Шевченківську премію не можна брати, від неї смердить
08.03.2011|18:42|Події
Замість Януковича Шевченківську премію вручить Азаров
09.03.2011|07:55|Події
Відмова Шкляра від Шевченківської премії: коментарі письменників та критиків
09.03.2011|11:43|Події
Герман і Шкляр звинуватили газету Ахметова в «антиукраїнській провокації»
10.03.2011|07:17|Події
Табачник не розуміє, чим він не подобається Шкляру
11.03.2011|09:00|Події
Забужко захоплена вчинком Шкляра
11.03.2011|13:47|Події
Розпочато збір коштів на альтернативну премію Шкляру
коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

1 2
13 березня 2011, 17:56|вуек:
склава, склавуса, славянина. На восьми европейских языках, да ина латыни — раб. А вы, нас молодую нацию зовёте в Союз Славянских государств, значит рабский союз. До ваших мозгов ваше творчество ни в дугу. Проверено, не мной- “умом Россию не понять”. Далі буде. Ка пінга ту мірас, силенсіо. Грасияс! Мучача мариконе.
13 березня 2011, 17:55|вуек:
Вы мне советуете читать русских историков, я их всех читал, знаю их правду и вымысел, что могу сказать — серо, хотя у Соловьёва С.М. в “Чтения и рассказы по истории России” Москва”Правда” 1989г. см. стр.327,286,325,330,377,378,536,590,604 и далее есть проблески правды. А если хотите читать историю в оригинале, т.е. правду, то читайте эпосы, сказания, народные песни и архивы Турции, Греции, Польши, ну на крайний случай Швеции. Там какой то “историк”, что то сказал? ” Стало быть, ВЕЛИКОРОССИЯНИНУ можно было учиться безопасно у мало россиянина, который приходил в рясе православного мнаха, можно было так же учиться безопасно у грека православного.”…”Но мало того, что русские люди учатся бог знает чему в Москве у мало российских монахов, хотят ехать в Киев, там учится в самом гнезде латыни, хороши оттуда воротятся” стр 327 С.Соловьёв, см. выше. Вы чем меня удивить хотите? Я вам глазки ваши пооткрываю и на Вторую Мировую, и на средние века, а первое про первого предателя земли нашей — Соклаб
13 березня 2011, 17:51|вуек:
Также для софок и дарок.
Вы ребята в полном дерьме. Мне народ мой дал прекрасное образование, меня учили прекрасные преподаватели, но вся их наука мизёр, по сравнению с тем какие знания я получил отсвоей маленькой веточки, той, что крестила в Херсонессе Святого Владимира Киевского, что дала вам азбуку, чьими именами вы называли всех своих князей Московии, по обезяньи копируя имена Византийских архонтов. Вы можете призвать всю вашу академию и всех ваших аналитиков, можете попросить, чтоб вам пособили ваши друзья из Ленгли, Статфорда, Йеля, Стенфорда, Сорбоны и прочих Кембриджей и Гарвардов…., но нет у вас тех знаний, что сохранил для меня народ мой. Но начну с того, что это ваш “путя” с Жорой Бушем делил мир на зоны влияния, этим я вас затыкаю, про сотрудничество с США, они бы и рады иметь таких офицеров, но я с 1992года верен народу Украины, поскольку принял присягу.
13 березня 2011, 04:32|вуйко:
Для nahtigal'.
Я дуже люблю квіти і часто поливаю їх оливою.А що Ви робите?
13 березня 2011, 03:45|вуйко:
Для nahtigal'
Я дуже люблю квіти і часто поливаю їх оливою. А що робите Ви?
12 березня 2011, 21:08|nahtigal':
до вуйка: Не зважайте на ідійотів :-) - нам своє робити.
12 березня 2011, 20:56|вуйко:
Для дарок,софок,зямок та іншої нечисті.Недолугі памятайте,що ви на нашій землі гості, про межу осідлості згадайте, коліївщину також варто нагадати,гебістським варто згадати про вашого галана і де його голова. Недолугі своїм провокуванням ви доведете народ до гріха і горе буде вам , а нас Бог простить за ваші гнилі голови.
12 березня 2011, 18:23|Darka:
Вась, а Вась, ну ти ж “український письменник”, ну будь людиною, уступи макулатуру по 8 гривень, і тебе "осилят" набагато більше бажаючих убити час. А потім сон знаеш який добрий, вони зекономлять на снотворному. Дві сторінки прочитав і так добре заснув, ну просто блискуче! Таке блискуче-блискуче сяйво у сні може приснитися і з того сяйва виходить сам Вася Шкляр та ще й голий. Іде і ні на кого не звертае уваги, тільки цигарка у роті, та ще й не запалена. Видно хоче звернути на себе увагу...Ну у ві сні, як у справжному житті, Вася роздівся до гола, показав усі глибини своеї петлюро - бендеро - шухевичської душі, одкрив нам її, але не всім вона сподобалась, ота гола душа, та і тіло. Тепер книжки Васі можна продавати у аптеках, як дуже міцне снодійне, і ніякого впливу на здоров'я, правда психіка страждає.
12 березня 2011, 18:21|Darka:
Після того, як Вася заявив про те, що він відказався від премії Т. Г. Шевченка, (яку він ніколи не получав) за рассистський твір Васі виданий під двома різними назвами дав нам можливість написати ще один твір:

“Як Вася розпіарився, або як “зкинути“ "макулатурну" літературу необізнаним на методах піару слухачам і глядачам”.
Васіни книжки не продавалися, а уцінялися з дивною швидкістю. Якщо зрівняти їх стартову ціну і ціну через рік, то ціна "Ключа" була помічена на інтернеті за 8 гривен. Це зхоже на те, що ії можна було продавати у магазині
"Все за 8 гривень". Можна його видати під двома назвами одна буде “Ключ”, а друга буде “Ключ за вісім гривень”. Дуже гарна назва. І можна навіть уступити за три гривні, хтось купить, а якщо не сподобаеться, то можна залишити на лавці, або десь у кав'ярні і бідний студент зможе прочитати і ще хтось безплатно. Вася хоче бути близьким для читачив, але навіщо брати 40 гривень за макулатуру? Вась, а Вась, ну ти ж “український письменник”, ну
12 березня 2011, 11:38|Орися:
Шкляр тут на гамадрила трохи смахує... Такий, поважний, насурмонений, мов самець.
1 2
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»