Головна\Події\Зустрічі

Події

26.02.2011|10:51|Буквоїд

Літгурт «Нова деґенерація». 20 років потому (ФОТО)

25 лютого у київській книгарні «Є» відбувся творчий вечір, присвячений 20-літтю леґендарного літгурту «Нова деґенерація» (Іван Андрусяк, Степан Процюк, Іван Ципердюк).

Учасників гурту, які починали як поети, однак із середини 1990-х не проводили спільних акцій, знову об’єднала нова творча іпостась – есеїстика.

Письменники презентували нові книжки, які побачили світ у видавництві «Грані-Т», в серії «De profundis»: «Дуби і леви» Івана Андрусяка, «Аналіз крові» Степана Процюка, «Подорож крізь туман» Івана Ципердюка.

Творчий вечір у книгарні «Є» став початком всеукраїнського туру, у рамках якого відбудуться заходи у Львові, Тернополі, Ужгороді, Чернівцях, Одесі, Миколаєві, Херсоні, Черкасах, Харкові й Донецьку. Завершить тур презентація в Івано-Франківську – «рідному місті» «Нової деґенерації».

Зліва-направо: Іван Андрусяк, Степан Процюк, головний редактор "Грані-Т" Олена Мовчан, Іван Ципердюк

 

Читає Степан Процюк

 

Іван Ципердюк

 

Тетяна Шахнік та Сергій Пантюк

Тетяна Шахнік

Дмитро Стус

 

Сергій Грабар

 

Літугруповання «Нова деґенерація» створене 1991 року в Івано-Франківську, де Іван Андрусяк та Іван Ципердюк на ту пору були студентами, а Степан Процюк – викладачем Педагогічного інституту ім. В. Стефаника (нині – Прикарпатський університет).

Перші публікації гурту – 1991–1992 року в місцевому тижневику «Західний кур´єр», додатком до якого вийшло 3 альманахи, які так само звалися «Новою деґенерацією».

Наприкінці 1992 року у видавництві «Перевал» вийшла поетична збірка літугруповання, яка теж звалася «Нова деґенерація». Передмову до неї написав Юрій Андрухович.

Навесні 1993 відбувся вечір літгурту у Києві в Спілці письменників, який спричинив чималий резонанс у періодиці й роздратований, відверто лайливий відгук Олеся Гончара. Однак читачі й критики були іншої думки: збірка «Нова деґенерація» була визнана найкращою книжкою 2003 року за опитуванням критиків часописом «Слово і час».

Протягом 1993 – 1995 років гурт провів низку вечорів у різних містах України, брав участь у поетичних фестивалях, опублікував добірки в низці часописів. Відтак же органічно перестав існувати як такий, що, за висловлюваннями його учасників, віджив себе. «У літературу добре буває входити гуртом, але працювати в ній кожен мусить сам», – стверджували тоді «деґенерати».

Відтак лише Іван Андрусяк продовжив писати поезію – він видав десяток збірок, найкращі з яких були пошановані низкою літературних премій та відзнак і займали чільні місця в книжкових рейтинґах. Також він відомий як прозаїк, критик, перекладач, а в останні роки багато й цікаво пише для дітей. Мешкає в містечку Березань під Києвом, працює літературним редактором видавництва «Грані-Т».

Степан Процюк видав дві поетичних збірки, а з 2000 року перейшов на прозу; він автор п’яти романів, двох книг повістей, трилогії для підлітків, трьох книжок есеїстики. Удостоєний низки літературних премій. Роман «Інфекція» номінувався на Шевченківську премію. Мешкає в Івано-Франківську. Кандидат філологічних наук, викладає в Прикарпатському університеті.

Іван Ципердюк видав збірку поезій у прозі, а відтак зайнявся журналістикою. Нині він – один із найвідоміших журналістів на Прикарпатті, очолює обласну державну телерадіокомпанію. Кандидат філологічних наук.

 

Фото: Вікторія Руденко

 

коментувати
зберегти в закладках
роздрукувати
використати у блогах та форумах
повідомити друга

Коментарі  

27 лютого 2011, 18:56|Аскер:
Та не видасть він нічого, бо Яник з Ганьою краще проп"є, ніж дасть на книжки. А Діма й сам про це знає - він,як чимало інтелігентів, товпиться біля трону, щоб дали як не дулю, то бодай півдулі, аби тільки під самого носа.
27 лютого 2011, 14:12|Олег Соловей:
Аскер: Якщо Дмитро видасть твори Василя СТУСА за гроші ПР - це ще не буде зрадою. Адже Ющенко спромігся видати лише ОЗ....... :-)
27 лютого 2011, 14:10|Олег Соловей:
Вітаю, друзі, з успішним творчим вечором!
Чекатиму на зустріч із вами в Донецьку.
А що за продовження вечора було, за яке дякує Тетяна Шахнік? :-)
27 лютого 2011, 00:11|Іван Андрусяк:
Аскерові: щодо мене інформація достовірна: з вересня минулого року я справді мешкаю в Березані. на відміну від Києва, який останнім часом придатний лише для роботи, це містечко цілком придатне власне для життя)))
що ж до Дмитра, то це я не коментую. Дмитро має свою голову на плечах
26 лютого 2011, 19:48|Аскер:
Зрадив, бо продався Янику за гроші. Шо не ясно?
26 лютого 2011, 18:25|Анна:
Аскеру - а яким чином Стус зрадив Україну?
Нмд, Україну зраджують всіляку ура-патріоти на подобі вас( Недодєлані табачники.
26 лютого 2011, 14:15|Аскер:
А чого це Андрусяк мешкає в Березані? Він же в Києві,здається живе... І що робив на цьому вечорі зрадник України Дмитро Стус?
26 лютого 2011, 12:25|Тетяна Шахнік:
Дякую «Новій деґенерації» - за емоційний вибух.. Видавництву "Грані-Т" - за чудові та важливі для мене книги..
Літературний вечір та його продовження були неперевершені.. :)
26 лютого 2011, 11:59|Степан К.:
Дякую "Новій дегенерації" та видавництву "Грані-Т" за чудовий інтелектуальний вечір!
Додати свій коментар:
Ваше ім'я 1000 залишилось Ваш коментар підтвердіть, що ви не робот: Якщо Ви не бачите свій коментар на сторінці після введення, натисніть кнопки Ctrl+F5

Партнери

Культреванш - Богемний Вісник
Захід-Схід
Грані-Т
ЛітАкцент
Нора-Друк
Кріон
Видавництво Жупанського
Книгоспілка - всі українські книги і видавництва
BookLand.net.ua
teatre.com.ua :: сучасний театр в Україні
КНИГАРНЯ 'Є' - мережа книжкових магазинів
Видавництво ТЕЗА
NiceDay | Все про кіно, музику, книги
УкрВидавПоліграфія
Часопис української культури
Прокат книг
Видавництво Фоліо
Всесвіт
Оsтаnnя Барикада
Молода Література
Молода Література
Публікатор
ArtVertep
Коронація Слова
ЛИТФЕСТ
Українськa літературнa газетa
Интернет-голосование «Лидеры нации»